top of page

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η εταιρεία PURCON συστάθηκε το 1976 ως ΕΠΕ με στόχο εμπορικές, βιομηχανικές και τεχνικές εργασίες. Έκτοτε έχει εξειδικευτεί στους κάτωθι τομείς:

 • Εξοπλισμού μετρήσεων – αναλύσεων υγρών και αερίων

 • Εξοπλισμού υποβοήθησης ναυσιπλοίας

 • Εξοπλισμού μεταφοράς και διανομής ενέργειας

 

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία, μεταφορικά μέσα, αποθηκευτικό χώρο, εξοπλισμένο εργαστήριο συντηρήσεων – επισκευών στην Αθήνα και έχει την δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης πελατών σε όλη την Ελλάδα .

Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, τεχνική υποστήριξη - συντήρηση των συστημάτων που εμπορεύεται.

Στον τομέα εξοπλισμού μετρήσεων – αναλύσεων υγρών και αερίων ειδικεύεται στις κάτωθι ενότητες:

Περιβάλλον – (Ατμοσφαιρική και Βιομηχανική Ρύπανση)

Στον τομέα αυτό, η PURCON ΕΠΕ υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στον Ελληνικό χώρο ξεκινώντας το 1976 συνεργασία με το πιο ολοκληρωμένο διεθνώς GROUP Εταιρειών στον τομέα περιβαλλοντικών υπηρεσιών, το group της  THERMO ELECTRON Αμερικής (σήμερα THERMO FISHER SCIENTIFIC).

Τα πρώτα βήματα έγιναν σε συνεργασία με τους λίγους περιβαλλοντικά ευαίσθητους φορείς στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με πωλήσεις μεμονωμένων οργάνων για ερευνητικούς σκοπούς. Επίσης ξεκίνησε και η συνεργασία με την εταιρεία SIGRIST PHOTOMETERS  με πωλήσεις εξοπλισμού συνεχούς παρακολούθησης εκπομπών – σκόνης από καμινάδες (Χαλυβουργία, Λιπάσματα, ΔΕΗ).

Το 1982 η PURCON ΕΠΕ προμήθευσε το νεοσυσταθέν τότε ΠΕΡΠΑ, κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, με 6 πλήρεις σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο Αττικής, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ανάπτυξη της παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην Ελλάδα.

Έκτοτε, η PURCON ΕΠΕ εισήγαγε – σχεδίασε – κατασκεύασε και για άλλους πελάτες (ΔΕΗ, Δήμους, Νομαρχίες, Βιομηχανίες, Μεγάλα Έργα, Οδικούς Άξονες) όργανα και πλήρεις σταθμούς μέτρησης ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς επίσης και όργανα μέτρησης καπναερίων καμινάδων – βιομηχανικών λεβήτων – παραγωγικών διεργασιών. 

Το 1982-1983 η PURCON εγκατέστησε το πρώτο δίκτυο μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα: το δίκτυο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε στην Αθήνα. Οι αναλυτές της ΤΗΕRMO FISHER SCIENTIFIC (πρώην THERMO ELECTRON) που εγκαταστάθηκαν τότε αντικαταστάθηκαν στα τέλη του 2000 μετά από 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

 

Η ΔΕΗ ΑΕ ελέγχει την επίπτωση της παραγωγικής της διαδικασίας (στο περιβάλλον) μερικά ή ολικά με εξοπλισμό της PURCON, από το 1999, στους ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, Αλιβερίου, Σάμου, Λαυρίου, Ρόδου, Μεγαλόπολης, Πτολεμαΐδας, Κομοτηνής, Αθερινόλακου, Χανίων.

 

Το 1989 πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τα συστήματα βαθμονόμησης αναλυτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολλαπλών σημείων με αραιωτές και φιάλες υψηλών συγκεντρώσεων. Σήμερα όλοι οι σταθμοί μέτρησης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε είναι εξοπλισμένοι με παρεμφερή συστήματα.

 

Η συνεργασία της PURCON με την εταιρεία Rupprecht & Patashnick (από το 2006 THERMO FISHER SCIENTIFIC) ξεκίνησε το 1993, χρονιά που εγκαταστάθηκαν και στην Ελλάδα οι πρώτοι εγκεκριμένοι αναλυτές μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ 10 στην ατμόσφαιρα σε πραγματικό χρόνο χωρίς την ύπαρξη ραδιενεργού πηγής. Μία εταιρεία που εξελίχθηκε μέσα από τα προγράμματα των διαστημικών ερευνών της NASA και κατέκτησε την διεθνή αγορά αναλυτών συνεχούς μέτρησης ατμοσφαιρικής σκόνης με περίπου 3000 μονάδες μέσα σε 10 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας. Και όχι μόνον αναλυτών. Το 1997 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EPA) η Rupprecht & Patashnick κατασκεύασε τον πρώτο δειγματολήπτη PM 2.5 με πραγματικό έλεγχο ροής και συνθηκών δειγματοληψίας δίνοντας επιτέλους στους ερευνητές και τους χειριστές των δικτύων μέτρησης ένα εργαλείο για τον πραγματικό χαρακτηρισμό της σκόνης.

 

Το 1998 η  PURCON εγκατέστησε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα τηλεβαθμονόμησης - συλλογής μετρήσεων ατμοσφαιρικών αναλυτών της Envitech Ltd στο ΠΕΡΠΑ. Από τότε εγκαταστάθηκαν από την PURCON το πρόγραμμα δεύτερης γενιάς στην Υ.Π.Α. και τον Μάρτιο του 2001 το πρόγραμμα τρίτης γενιάς στην ΔΕΗ/ΔΕΜΕ.

 

Η Αττική Οδός, το 2001 - 2003 εξοπλίστηκε με 8 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου. Ο εξοπλισμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι της ΤΗΕRMO FISHER SCIENTIFIC. Τα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων είναι της ENVITECH. Το 2009 εμπλουτίστηκε με νέους αναλυτές και διαδικτυακή παρακολούθηση με το λογισμικό AIRDMS. Το 2016 αντικατέστησε τους αναλυτές ΝΟΧ και CO με τα νέα εγκεκριμένα κατα iΕΝ15267 μοντέλα της σειράς i.

 

Η ΔΕΗ εξόπλισε 30 σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (πολλαπλά δίκτυα από το 2000) με αναλυτές ΤΗΕRMO FISHER SCIENTIFIC. Επιπλέον το δίκτυο της ΔΕΗ κατά κύριο λόγο παρακολουθείται με τα συστήματα καταγραφής και τηλεμετρίας της ENVITECH LTD.

 

Η ΠΑΘΕ (ΝΕΑ ΟΔΟΣ) προμηθεύτηκε 3 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2011, με αναλυτές ΤΗΕRMO FISHER SCIENTIFIC και σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας της Envitech. To 2017 αποφάσισε να εξοπλίσει την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ και τον Ε65 με τους ίδιους αναλυτές και σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας.

 

Στις αρχές του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής AIRDMS (μετρήσεις – συντήρηση) του δικτύου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης Βορείου Ελλάδος της ΔΕΗ. Παρεμφερές δίκτυο έστησε και η ΔΕΗ στην Διεύθυνση Νήσων.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών προμηθεύτηκε το 2014 τον πρώτο στην Ελλάδα συμπαγή και αυτόνομο σταθμό μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης μοντέλο AIRPOINTER της RECORDUM.

 

Η Ολυμπία Οδός προμηθεύτηκε 2 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2014-2015, με αναλυτές ΤΗΕRMO FISHER SCIENTIFIC και σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας της Envitech. To 2017 επαύξησε τους σταθμούς σε 3.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προμηθεύτηκε την εξειδικευμένη διαδικτυακή εφαρμογή AIRDMS (μετρήσεις – συντήρηση) για το δίκτυο της μέτρησης ΑΣ10 στις 5 πρωτεύουσες των Περιφερειακών της Ενοτήτων το 2015. Παράλληλα προμηθεύτηκε και δυναμικό WEB Interface το οποίο παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τον δείκτη ρύπανσης σε 5 θέσεις στην Περιφέρεια.

 

Η εταιρεία όμως δεν αρκέστηκε στα παραπάνω όργανα. Ιστορικά, ασχολήθηκε και με την μέτρηση εκπομπών εγκαθιστώντας συστήματα στις καμινάδες της εταιρείας Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα, στην Σιδενόρ, στη Σοβελ, στην Χαλυβουργική και κατασκευάζοντας το κινητό εργαστήριο ελέγχου βιομηχανικής ρύπανσης για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Το 2000 η  PURCON συνέβαλε στην εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης εκπομπών στην νέα υπερσύγχρονη μονάδα καύσης νοσοκομειακών αποβλήτων της Αθήνας (στα Λιόσια).

 

Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον χώρο μέτρησης εκπομπών και απόδοσης λεβήτων και προμήθευσε με φορητά ηλεκτρονικά όργανα της MADUR ELECTRONICS την ΕΑΡΘ και το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο ατμοπαραγωγών και λεβήτων του ΕΜΠ, η C3T, το ΙΓΕΜΚ, το ΤΕΙ Κοζάνης, οι Περιφέρειες Αττικής, Αρκαδίας, Θεσσαλίας και Κρήτης εξοπλίστηκαν με φορητά όργανα και εξοπλισμό μέτρησης εκπομπών και απόδοσης λεβήτων και μόνιμα όργανα που προμηθεύτηκαν από την εταιρεία μας.

Στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, τα διυλιστήρια είναι εξοπλισμένα με αναλυτές οξυγόνου της AMETEK/Thermox και αναλυτές H2S/SO2 AMETEK/WESTERN RESEARCH στις μονάδες Claus. Η ΔΕΣΦΑ διαθέτει αναλυτές dew point της ΑΜΕΤΕΚ/WESTERN RESEARCH.

 

 

Περιβάλλον – (Νερά)

Η συνεχιζόμενη ανάγκη μέτρησης της ρύπανσης στα νερά δεν άφησε την εταιρεία αδιάφορη. Με την συνεργασία με την εταιρεία SIGRIST PHOTOMETERS εξοπλίστηκαν βιομηχανίες και εγκαταστάσεις slops με αναλυτές μέτρησης υδρογονανθράκων και λαδιών στα νερά. Η PURCON με την HYDROLAB πρόσφερε για τις εφαρμογές σε νερά με την πώληση μονάδων για τον έλεγχο του Θερμαϊκού, το διασυνοριακό πρόγραμμα ποταμών, τους ελέγχους που διενεργούν οι διευθύνσεις αλιείας των Περιφερειών και τις μελέτες (υπογείων υδάτων) που εκπονεί το ΙΓΜΕ. Η χλωρίωση της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ Γαλάτσι) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) εξοπλίσθηκαν με συστήματα χλωρίωσης της Capital Controls που εμπορεύθηκε η PURCON.

Ασφάλεια – υγιεινή εργασιακού χώρου 

Η δραστηριοποίηση στον τομέα περιβάλλον οδήγησε στην συνεχή επαφή με φορείς ευαίσθητους ως προς την ασφάλεια και υγιεινή εργασιακών χώρων. Ανταποκρινόμενη σε αυτή την ζήτηση, η PURCON ΕΠΕ έδωσε και πάλι μία έντονη παρουσία συνεργαζόμενη με εξειδικευμένες εταιρείες στον χώρο τους.

Με την SKC Ltd προσφέρει εξοπλισμό μέτρησης προσωπικής έκθεσης εργαζομένων σε επιβλαβείς ουσίες, με βασικούς πελάτες την βιομηχανία και τους ελεγκτικούς φορείς (ΕΞΥΠ, ΕΣΥΠ, Υπ. Εργασίας).

Η συνεργασία με την RAE SYSTEMS καλύπτει κατά κύριο λόγο τα φορητά όργανα ανίχνευσης επικίνδυνων αερίων (εκρηκτικά, οργανικά, υδρόθειο, αμμωνία κλπ) και προσφέρει στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις αιχμής.  Η ναυτιλία είναι ένας δυναμικός πελάτης των ανιχνευτών RAE.

Σε συνεργασία με την BACHARACH (ΗΠΑ) κάλυψε τον χώρο των μόνιμων εγκαταστάσεων ανίχνευσης διαρροών εύφλεκτων, τοξικών, και επιβλαβών ουσιών, με βασικούς πελάτες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας – ΟΤΕ – ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΔΕΦΑ. Σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία GDS (μετά την αποχώρηση της εταιρείας Bacharach από την Ευρωπαϊκή αγορά).

 • Δραστηριοποίηση στην ανίχνευση αερίων σε βιομηχανικούς χώρους, στην Ναυτιλία και σε οδικές σήραγγες. Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμπιστεύθηκαν την BACHARACH για τα συστήματα ανίχνευσης LPG και VCM.

 • Το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, μεταξύ πολλών άλλων εταιρειών,  εξοπλίστηκε με φορητό σύστημα ανίχνευσης οργανικών ενώσεων της RAE SYSTEMS.

 • Η ΕΜΑΚ, τα ΕΛΠΕ, η αρχή τηλεπικοινωνιών Κύπρου, το Υπουργείο Εργασίας Κύπρου εξοπλίστηκαν με ανιχνευτές  RAE SYSTEMS.

 • Οι σήραγγες του Αρτεμισίου, του Μετσόβου και του Τυμφρηστού ήλεγχαν τον αερισμό τους και την ορατότητα με  πρωτοποριακά συστήματα SIGRIST PHOTOMETER.

 

 

Στον τομέα εξοπλισμού βοηθημάτων ναυσιπλοΐας εξειδικεύεται στην πώληση και συντήρηση φανών, φωτοσημαντήρων και ηχητικών συστημάτων συναγερμού της εταιρείας TIDELAND SIGNAL CORPORATION (Βοηθήματα Ναυσιπλοΐας). Βασικοί πελάτες είναι μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις, η Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν., η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, εξέδρες άντλησης πετρελαίου - ΠΡΙΝΟΣ. Η εξειδίκευση της TIDELAND σε αντιεκρηκτικές εγκαταστάσεις ναυσιπλοίας είναι μεγάλη.

Το 2015 ολοκληρώθηκε η προμήθεια της αναβάθμισης του Φαρικού Δικτύου των Ελληνικών Θαλασσών με την προμήθεια 180 φωτοσημαντήρων από την TIDELAND.

 

Στον τομέα εξοπλισμού μεταφοράς και διανομής ενέργειας:

Στον τομέα αυτό, λόγω της ειδικής εμπειρίας του ιδρυτού της εταιρείας, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές προμήθειες στην ΔΕΗ, στην ΑΒΒ, στην Alstom Grid Hellas,  στην ΒΗΜΚΑ, στην SIEMENS εξοπλισμού όπως:

 • Μετασχηματιστές Ισχύος 40/50 MVA, 100 MVA, 150 KV.

 • Μετασχηματιστές τάσεως 400 KV

 • Μονωτήρες γραμμών 400 KV, 150 KV, 20 KV (διαφόρων ειδών).

 • Μονωτήρες ζυγών 400 KV.

 • Mεταλλικά εξαρτήματα γραμμών μεταφοράς 150 KV.

 

Η PURCON σήμερα συνεργάζεται με εταιρείες και προμηθεύει σημαντικό αριθμό εξαρτημάτων σε πελάτες του αναπτυσσόμενου χώρου των εναλλακτικών μορφών ενέργειας:

 • Post Insulators

 • Συνθετικούς μονωτήρες

 • Σιδηρά εξαρτήματα γραμμών μεταφοράς

 • Εξαρτήματα υποσταθμών

 • Φώτα υψηλών εμποδίων

 

Και συνεχίζουμε με νέα προϊόντα, τεχνολογία αιχμής και όρεξη για δημιουργία.

bottom of page